The Wall
Forum / Gas Heating / Weil-McLain won't heat
  • Post a Reply to this Thread

    Weil-McLain won't heat (11 Posts)

  • Oly_Megan Oly_Megan @ 10:39 PM
    Contact this user

    Weil-McLain won't heat

    HI-  I have a Weil-McLain natural gas furnace, installed around 1997.  Since the late fall, we have noticed that there hasn't been much heat coming from the baseboard heaters, but because we also have a gas fireplace, we didn't pay much attention until this weekend when the outside temp dropped below freezing.  Then we wanted all the rooms to have a heat source!

    We checked out the furnace and it is completely cold.  We had a service person come out today.  He first tried replacing the ignitor because the board was flashing the  "vent" light, but that didn't fix the problem.  Now he thinks that the UTEC 1013-10 Integrated Boiler Control Board needs to be replaced. 

    I think this is a really expensive part and the service person didn't seem very sure that replacing this part would fix the furnace.  Does anyone have any ideas for me?
  • JStar JStar @ 11:02 PM
    Contact this user

    WM

    Whatis the model number? Does anything happen or run at all?
    - Joe Starosielec
    732-494-4357
    j.star@thatcherhvac.com
    http://thatcherhvac
    http://facebook.com/thatcherhvac


    Guaranteed performance. Guaranteed energy savings.

    Serving all of NJ, NYC, Southern NY State, and eastern PA.
    Consultation anywhere.
    (Formerly "ecuacool")
  • Oly_Megan Oly_Megan @ 11:39 PM
    Contact this user

    Model GV-4

    Ah, yes, I should have said - the Boiler model number is GV-4.

    We tried turning the power off and back on yesterday for about 5 minutes to reset the system.  At that time the Boiler Control Board went through its startup procedure a few times, but got stuck and started blinking the "vent" light.  We heard some pumps coming on.  We can't see the whether there is a flame in the ignitor - but because the service person swapped that part out today and the furnace still doesn't work, I'm going to go off the theory that the ignitor isn't the problem.
  • JStar JStar @ 6:47 AM
    Contact this user

    Error code

    I din't see or remember any "vent" light code. Could it have been some other LED code?
    - Joe Starosielec
    732-494-4357
    j.star@thatcherhvac.com
    http://thatcherhvac
    http://facebook.com/thatcherhvac


    Guaranteed performance. Guaranteed energy savings.

    Serving all of NJ, NYC, Southern NY State, and eastern PA.
    Consultation anywhere.
    (Formerly "ecuacool")
  • Oly_Megan Oly_Megan @ 11:26 AM
    Contact this user

    Valve Light

    Looks like it is actually called "valve" light - sorry for the confusion.  I was going off memory and I should have verified before posting.
  • pappas911 pappas911 @ 1:26 AM
    Contact this user

    furnace seems to work but boiler dosent

    all of a sudden our heat registers stopped getting warm and now the house is freezing,furnace seems to be working but not heating the house,thinking it might be the boiler,it makes weird sounds and dosent stay on long enough to do anything,
  • Tim McElwain Tim McElwain @ 12:27 PM
    Contact this user

    Need more information

    Is this also a Weil McLain GV model boiler?
  • icesailor icesailor @ 6:54 PM
    Contact this user

    Sounds like a:

    Sounds like a Warm Air "Furnace" with a broken belt or motor ans no air flow.
  • pappas911 pappas911 @ 7:24 PM
    Contact this user

    fixed

    it was a thermo Coupling , got it fixed :)
  • unclejohn unclejohn @ 9:34 PM
    Contact this user

    That makes

    No sense at all.
  • pappas911 pappas911 @ 11:15 PM
    Contact this user

    ok

    thermol it was ,whatever the spelling is
  •  
Post a Reply to this Thread