The Wall
Forum / THE MAIN WALL / Viessmann question
  • Post a Reply to this Thread

    Viessmann question (14 Posts)

  • osteocruncher osteocruncher @ 11:53 AM
    Contact this user

    Viessmann question

    Hello,

    I have recently had a complete viessmann system installed for heating and hot water.

    Vitcrossal 300
    Vitocell 100
    vitotriol 300 thermostat

    during summer i select only dhw setting and turn off the heating but my radiators are still roasting hot. I have set the hot water to be recharged between set times during the day but my heating comes on at the same time.

    Any solutions?
  • Robert O'Brien Robert O'Brien @ 12:02 PM
    Contact this user

    Vitocrossal?

    Residential? Very serious house,if so! Are heat pumps running?
  • osteocrusher osteocrusher @ 12:43 PM
    Contact this user

    vitocrossal

    yes, the heat pump is running and is set on auto.
  • Robert O'Brien Robert O'Brien @ 1:05 PM
    Contact this user

    New?

    Is this a new install or an older unit that worked normally prior to this? The heat pump will not run when above WWSD,are you sure it's running or is it gravity flow through heating system when boiler runs for DHW? The Vitotrol isn't a thermostat,it's a remote control.
  • osteocrusher osteocrusher @ 1:22 PM
    Contact this user

    viessmann question

    robert,

    it's a complete new install. At the moment i have to go around the house turning off each radiator individually when set to just dhw setting.

    pump shows 10 and not shut off.

    see attached pictures.

    thanks for your advice.
    This post was edited by an admin on August 10, 2013 1:23 PM.
  • Robert O'Brien Robert O'Brien @ 1:50 PM
    Contact this user

    What country?

    I've never seen an Alpha that wasn't flanged or that brand of stainless press fitting?
  • Chris Chris @ 3:08 PM
    Contact this user

    Its Not What Ya Think Bob

    http://www.viessmann.co.uk/en/communal_district_heating_networks/products/med/Vitocrossal_300_Typ_CM3.html

    By the pic there is only a DHW call. No way to trace the problem from a pic. Could be a piping problem..That control also runs a variable speed system pump. Going to have to go through the coding and trace the problem. Could be that the control is not set to DHW Priority so no matter a domestic call of a heating call that heating pump is going to run 24/7 until you reach warm weather shut down. That boiler only has 115 degree water in it from the pic..
    "The bitter taste of a poor installation remains much longer than the sweet taste of the lowest price."
    This post was edited by an admin on August 10, 2013 3:12 PM.
  • osteocrusher osteocrusher @ 5:48 PM
    Contact this user

    Which country

    robert,

    I am living in Belgium. The installer has been back about 3 weeks ago but has not fixed the problem.
    I am at a lose end now. Just want my expensive system working properly.
  • Rich Rich @ 3:15 PM
    Contact this user

    Gotta

    see how this is piped . Wider picture possible ?
    You didn't get what you didn't pay for and it will never be what you thought it would
  • osteocrusher osteocrusher @ 5:59 PM
    Contact this user

    more pics

    Here are some more pics
  • Robert O'Brien Robert O'Brien @ 6:13 PM
    Contact this user

    Hacks

    I guess it's a worldwide problem! :)
  • gennady gennady @ 4:08 PM
    Contact this user

    Warranty

    Isn't it a warranty issue? Where is an installer?
    Gennady Tsakh

    Absolute Mechanical Co. Inc.
    www.AbsoluteMechanicalCoInc.com
  • Paul Pollets Paul Pollets @ 9:56 AM
    Contact this user

    Problem

    I suggest that there is either a check valve(s) missing or a programming error, or both. Bring back the contractor...the system should not heat the radiators in WWSD.
  • osteocrusher osteocrusher @ 10:52 AM
    Contact this user

    Viessmann question

    Thanks for all the help guys, been onto viessmann and they are going to send a technician out at the request of the installer.
  •  
Post a Reply to this Thread